Kiitos, Anu S.!

Kiitos Anu S.!

Minä Taru Jussila rakastan Anu Saagimia. Ilman häntä ei olisi Mu Poria. Vaikka Anu Saagin ei Mu Pori o kaunis -yhteisöön nykyisellään liitykään, oli hänellä ratkaiseva rooli yhteisön syntymisen ensimetreillä.

Olin pohtinut Pori-aiheisen tykkäämisryhmän perustamista Facebookiin jo syksystä 2011 alkaen eli koko sen ajan, kun olin Porissa asunut. Olin ajatellut jakaa siellä omia Pori-kuviani, koska olin kyllästynyt selittämään ystäville ja tutuille sen selittämisen, että Pori on oikeasti tosi kaunis – myös rosoinen, mutta juuri siksikin niin kaunis ja mielenkiintoinen paikka elää ja olla.

En kuitenkaan ollut saanut aikaiseksi. Sitten tuli Anu ja meni haukkumaan Poria, porilaisia ja etenkin porilaisia miehiä. Muistan sen hetken hyvin, kun päätös Mu Porin perustamisesta syntyi. Olin koiran kanssa aamukävelyllä, aurinko paistoi, Pori oli todella kaunis. Kävelin Kirvatsissa ja reippailleessani kävelysiltaa pitkin takaisin kotiin päätin: nyt tai ei koskaan.

Laitoin naapurilleni Susalle tekstarin ja varmistin, miten porilainen sanoo: Minun Porini on kaunis: "Susa, sanotaanko se Mu Pori o kaunis." Susa vahvisti oikeinkirjoituksen (totesi tosin samalla kaikella ystävyydellä, ettei porilainen kyllä nostaisi häntäänsä). Istahtaessani työpöytäni ääreen Porin vanhalla asemalla, syntyi Facebookin tykkäämisryhmä Mu Pori o kaunis. 

Ryhmästä tykkäävien määrä räjähti käsiin jo ensimmäisen päivän aikana: yhdessä päivässä meitä oli jo satoja. Seuraavana päivänä rikkoutui tuhat, sitten toinen tuhat jne.

Ja mikä kuvien määrä sivustolle alkoikaan virrata! Ja mitä kuvia! Mielettömän upeita! Niitä tuli kuvaajilta, harrastajakuvaajilta ja ei todellakaan kuvaamista varsinaisesti harrastavilta porilaisilta ja ex-porilaisilta. Virta oli huima koko syksyn 2012. Iso se on edelleen, mutta syksyn 2012 ajan virta oli niin voimakas, että edellisenä päivänä näkemäänsä hienoa kuvaa ei enää seuraavana päivänä löytänyt, koska sen jälkeen oli tullut jo niin monta kuvaa.

Tarjosin Porin matkailu- ja kulttuuritoimelle mahdollisuutta hyödyntää Mu Pori -innostus omaksi hyödykseen kulttuurin ja matkailun saralla, koska innostus kuului Porille ja porilaisille. Kiinnostusta ei ollut (ei osaamista, eikä rahaa jne.). En halunnut jättää asiaa sikseen, sillä minusta kyse oli isosta asiasta. Tällaista yhteisöosallisuuteen perustuvaa yhteistä sisällöntuotantoa ei tietojeni mukaan ole syntynyt missään muualla Suomessa.

Järjestin pari ideointitapaamista, joihin tuli muutama kourallinen ihmisiä, ei mitään yleisöryntäystä. Mitä ihmisiä he olivatkaan! Syntyi yksi parhaimmista ja luovimmista työryhmistä, joissa olen saanut olla mukana. Jo lokakuuksi 2012 saimme aikaan digitaalisen valokuvanäyttelyn Mu Porin kuvaajien kuvista; heidän kuvistaan, jotka tarjosivat kuviaan näyttelyyn. Mu Pori ei koskaan käytä kuvia missään ilman lupaa. Näyttely pyöri Ilon ja valon Satakunta -viikkojen aikana eri ruuduilla ympäri Poria, kuten uimahallissa, raviradalla, Primoissa, apteekeissa, kävelykadun Citi-tvssä jne. jne.

Nopeasti ymmärsimme heti syksyllä 2012, että Mu Pori tarvitsee oman nettisaitin. Muutoin kuvat vain "hukkuisivat" Facebookin syövereihin. Verkkosivuston mahdollistamiseksi tarvitsimme hiukan rahaa koodaamisen. Kumppaneiksi lähtivät kaikki paikalliset yritykset, joita pyysin mukaan: Radio Pori, Jabadabaduu, Cafe Solo, Porin Leipä, Sampo-Rosenlew (oikeinkirjoitus! tsekkaa), Ratsula, Porispere ja Bar Kino. Samoin syksyn 2012 valokucanäyttelyn ottivat ruuduilleen kaikki tahot, joille näyttelyä tarjottiin. Huikeaa! Alkuvaiheen jälkeen yrityskummien joukkoon ovat liittyneet vielä Havana Bar & Coffee ja Pori Jazz. Kiitos kaikille yrityskummeillemme ja yhteistyökumppaneillemme! Suuri kiitos!
Verkkosivustot avautuivat maaliskuussa 2013. Ja sen jälkeenkin olemme tehneet jo vaikka mitä. Toinen digitaalinen valokuvanäyttely on pyörinyt kesän 2013 Luontotalo Arkissa osana Porin Kansallisen Kaupunkipuiston näyttelyä. Samaan yhteyteen Pirita Ihamäen luotsaama yliopistokurssi rakensi näyttelyn kuvien teemoihin digitaalisia rasteja sisältävän kävelyreitin. Reitti perustuu geokätkentään.

Koko ajan on jotain uutta vireillä. Henkilökohtaisesti toivoisin, että Mu Pori jonain päivänä laajenisi Mu Satakunnaksi. Suuri ilonpäivä ja mahtava askel oli se, kun Kristiina Tattari keväällä 2013 sai Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahastolta apurahan, jotta hän voi toimia vuoden ajan Mu Porin projektikoordinaattorina. Kesällä 2013 Mu Porin taustalle perustettu yhdistys sai hyväksynnän Patentti- ja rekisterihallitukselta.

Syksyn 2013 ja kevään 2014 keskitimme suurimmat ponnistelut Avaa oves, Pori! -tapahtuman organisoimiseen. Se järjestettiin Suomi-Areenan yhteydessä ,yhteistyössä ja osana Areenaa heinäkuussa 2014.

Minä, Taru Jussila, rakastan sinua, Anu Saagim. Jokaisen porilaisen ja entisen porilaisen kannattaa rakastaa Anua, sillä ilman häntä ei olisi Mu Pori o kaunis -yhteisöä. Kiitos Anu!

Rakastan myös työryhmäämme:

Aleksi Norman – Aleksi koodasi Mu Pori -verkkosivuston ja on ylipäätään ylin tekniikkaihmisemme. Hän puhuu tekniikkaa! Ja on oikeasti sosiologi. Mikä yhdistelmä!

Tiina Leino – Tiina tuntee kaikki ja tietää kaiken. Loistava ideoija ja hoksaaja! Oikeutetusti yhdistyksemme puheenjohtaja, joka luotsaa joukkoamme varmoin ottein ketään kahlitsematta.

Sari Parkkali – Ulvilan lahja Porille on ekspertti pitämään monimutkaistenkin hankkeiden tuhannet langat käsissään. Edes viimeiset raskauskuukaudet eivät hidasta tätä naista!

Visa Vehmanen – Opettaja, mutta oikeasti taiteilija. Jumalaisen kuvasilmän ja herkkyyden omaava valokuvaaja. Myös loistava nettisivustojen ja applikaatioiden käytettävyysasiantuntija. Mielenkiintoinen yhdistelmä insinööriä, opettajaa ja taiteilijaa samassa paketissa.

Pirita Ihamäki – Nainen, jonka seurassa tunnen itseni hitaaksi ajattelijaksi – ja usein en tunne näin. Tämä nainen tulee tekemään suuria yhdistämällä matkailumarkkinointiin pelillisyyttä muun muassa geokätkennän keinoin ja sitä soveltaen.

Susanna Luoma – Vaasan (nyk. Helsingin) lahja Porille. Valitettavasti vieraileva tähti, joka vain enää hetken opiskelee luovan talouden maisteriohjelmassa Porissa. Rautainen markkinoinnin ja yhteistyökumppanuuksien näkijä ja toteuttaja. Skarpeimpia tuntemiani ihmisiä!

Verneri Kontto – Nuori porilainen graafikko, joka on suunnitellut Mu Pori -verkkosivuston ja logomme. Taitelija isolla T:llä!

Saara Ala-Luopa – Saaraa rakastan erityisesti. Hän on viestintävastaavamme j a nopein tapaamani ihminen oppimaan. Tämä juuri maisteriksi valmistunut nainen voi valita minkä tahansa alan ja hän pärjää sillä. Loistava toimittaja ja viestijä, mutta maailma on sinun mitä valitsetkin tehdä.

Kaisu Ryynänen – Kaisu on muun muassa Mu Porin verkkosivustojen Näe&koe-osion kehittäjä ja ideoija. Ilman Kaisun maisemakulttuurillista silmää, havaintoja ja tietämystä Mu Pori ei olisi Mu Pori. Ja kaiken hyvän päälle Kaisu on Rauman lahja Porille! Kiitos Rauma, Mu Pori kiittää.

Veera Korhonen – Porin tunnetuin blogisti. Valokuvaaja, joka auttoi aina kun vain ehti töiltään mm. verkkosivuston käytettävyydessä. Ja samalla tekijänoikeus- ja käyttöehtoasiantuntijamme. Mielettömän upea nainen!

Kristiina Tattari – Viimeisenä muttei todellakaan vähäisimpänä: Mu Porin projektikoordinaattori. Kulttuurialan monitaitaja ja uskomaton tuottaja. Kesän 2014 Avaa oves, Pori! -tapahtuman tuottamisen päävastuu on Kristiinan käsissä. Avaa oves, Pori! -mikrotapahtumien sarjasta tulee niin upea!

Ja kiitos porilaiset ja entiset porilaiset: ilman teidän innostustanne ja haluanne jakaa otoksianne Mu Pori o kaunista ei olisi olemassa!

Anu ja minä ehkä polkaisimme jotain liikkeelle, jatko on meidän kaikkien käsissä. Pori on paras! Pori on kaunis! Ainakin Mu Pori o kaunis!

Kuvaaja

Asiasanat

Yhteydenottopyyntö kuvaajalle

Alkuperäinen kuva