Iltaman talo eli nykyinen kirjaston tontti

Iltaman talo eli nykyinen kirjaston tontti

Kuvassa ensimmäinen talo oikealla on Iltaman tontin puutalo, jossa toimi kirjasto, sen takana on museona toiminut kivitalo ja sen takana korkein rakennus, jossa kahvila Iris.

Tarkkoja tietoja kuvan talojen rakennusajankohdasta ei ole, mutta ensimmäinen lainhuuto tontista tehtiin jo 1855 seppämestari Johan Ekmanille. Vuonna 1872 tontti siirtyi Sten Johan Franckin omistukseen ja viimeistään tällöin alkoi kaksikerroksisen kivitalon rakentaminen tontille. Talossa avautui Hotelli Iltama 1874. Hotelli Iltamaa isännöi aluksi F.F.Hanelius, joka oli myös Juhannuslehdon kesäravintolan  isäntä. Iltaman oli kauniiden saliensa vuoksi suosittu.  Syyskuussa 1879 pidettiin talossa Porin Lyseon aloitusjuhla. Koulu myös muutti taloon vuonna 1890, jolloin hotellin toiminta päättyi. Lyseo siirtyi omaan rakennukseen neljä vuotta myöhemmin ja tällöin rakennukseen muutti kansakoulu. Tontin puutaloissa oli vuokra-asuntoja.

Kirjasto

Porin ensimmäinen yleinen lainakirjasto perustettiin yksityisasuntoon Aittaluotoon vuonna 1858 ylioppilasveljesten Johan Filipin ja Claes Gabriel Schantzin toimesta. Vuonna 1863 he lahjoittivat kirjaston Porin kaupunki- ja maaseurakunnalle. Kirjasto sijoitettiin kansakouluun  (Isolinnankatu 30) ja se oli avoinna kolme tuntia viikossa. Lainaus oli maksutonta ja kokoelma käsitti 313 nidettä.

Vuonna 1875 kaupungin kansankirjasto erotettiin maaseurakunnan kansankirjastosta. Kaksi vuotta myöhemmin kauppatorin varrelle avattiin lukusali. Kirjasto ja lukusali muuttivat ns. Luvian palatsiin Etelä- ja Länsipuiston kulmaukseen vuonna 1897.

Vuonna 1904 kirjasto muutti nykyiselle paikalleen. Kuitenkin jo vuonna 1910 kirjasto muutti jälleen: ensin viiden huoneen huoneistoon osoitteeseen Eteläpuisto 19, josta toiminta vuonna 1912 siirrettiin ns. Gladen kansakoulutaloon Länsipuistoon. Seuraavana vuonna kansankirjaston ja lukusalin nimi muutettiin kaupunginkirjastoksi.

Vuonna 1921 kaupunki osti väliaikaiseksi kirjastotaloksi sen nykyisellä tontilla sijainneen Iltaman pihapiirin puutalon, jossa kirjaston toiminta seuraavana vuonna alkoi. Nykyisen kirjastorakennuksen rakentaminen alkoi vuonna 1974.

Satakunnan Museo

Porin Suomalainen Seura perusti Satakunnan Museon vuonna 1888. Porin kaupungin omistukseen museo siirtyi vuonna 1899.

Museon alku oli vaatimaton: ihmisillä olevia muinaisesineitä kerättiin aluksi lahjoituksina. Esineitä kertyi ensimmäisenä kesänä noin 60. Seuravana kesänä talteen saatiin yhteensä noin 650 esinettä, joita säilytettiin opettaja Matti Kauppisen kotona.

Kerätylle kokoelmalle ei löytynyt sopivia näyttelytiloja ja sitä siirrettiin kolmesti. Pisimpään kokoelma oli näytteillä Rantakadulla Grönfeldtin talossa eli nykyisellä Suomalaisella klubilla (1894–1903).

Vuonna 1903 museo siirtyi Iltaman tiloihin. Näissä tiloissa museo toimi vuoteen 1973 saakka, jolloin uusi museo valmistui Hallituskadulle. Museo avattiin yleisölle Porin päivänä 30.9.1973.

Kahvila Iris

Aikansa porilaisten hyvin tuntema Kahvila Iris perustettiin 1900-luvun alussa. Seuraavalla tontilla, Pohjoispuiston ja Gallen Kallelankadun kulmassa, sijaitsi sotiin saakka Ravintola Pori, joten paikka oli aikanaan varsin vilkas, mutta kertoman mukaan myös levoton.

Kahvilan pihalla oli omenapuu ja penkki. Kahvilassa tarjoiltiin kahvia, leivonnaisia ja voileipiä, joitakin ruoka-annoksia sekä pilsneriä. Illemmalla moni asiakas siirtyikin Ravintola Poriin, jossa oli viini- ja olutoikeudet. Iriksen toiminta päättyi 1940-luvulla. Sen jälkeen talossa oli mm. nahkapukimo, antiikkiliikkeen varasto ja putkiliikkeen varasto. Yläkerrassa oli vuokra-asuntoja.

Kuvat: Satakunnan museo ja Visa Vehmanen
Tekstit: Tuulikki Kiilo, Rakennuskulttuuritalo Toivo/Satakunnan museo


Kuvaaja

Asiasanat

Yhteydenottopyyntö kuvaajalle

Alkuperäinen kuva